CZ.03.1.52/0.0/0.0/19_110/0010937
06/2019 – 06/2021
Svaz průmyslových mlýnů ČR podal žádost o podporu a uzavřel smlouvu s MPSV na realizaci vzdělávacího projektu „Odborný výcvik pracovníků v mlýnském průmyslu“. Projekt řeší zajištění pokračovacího vzdělávání a rekvalifikace pracovníků a zaměstnanců v mlýnském průmyslu i navazujících pekařství a ve výrobě těstovin. Naléhavost tohoto úkolu je dána společenskou potřebou zajistit výrobu zdravotně nezávadných potravin při absenci vzdělávacích institucí (SŠ, VŠ), které by tento úkol plnily. V oborech mlynář a krmivář již několik let nejsou k dispozici učiliště ani specializované střední školy. V nižších úrovních pracovního zařazení se projevil nedostatek kvalifikovaných pracovníků. U středních odborných úrovní manažerů chybí možnost doplnění kvalifikace z hlediska vývoje nových technologií předmětných oborů.
Cílem projektu je zvýšit úroveň znalostí a dovedností zaměstnanců a zajistit tak soulad jejich kvalifikací a kompetencí s požadavky na vykonávané pracovní činnosti v oborech cereální vertikály napříč celou strukturou pracovních pozic členských i nečlenských společností (skladování obilí, mlynářství, výroba těstovin, pekařství).
Počet osob zapojených do projektu (podpořených osob) je 166.
Cílovou skupinu budou tvořit zaměstnanci zapojených subjektů, kteří pracují v různých úrovních funkční a řídící struktury podniků.
Popis cílových skupin:
Technik řízení a kontroly kvality, laborant – středoškolsky nebo vysokoškolsky vzdělaní pracovníci, zastávající pracovní pozice v laboratořích pro kontrolu surovin, meziproduktů a výrobků a pracovníci zajišťující řízení hygienické údržby a běžné ochranné desinfekce, dezinsekce a deratizace – v počtu 30 pracovníků, kteří vytvoří 3 vzdělávací skupin.
Celkem 6 dnů školení á 2 dny na každé téma navrženého modulu:
Kvalitativní ukazatele obilovin a mlýnských výrobků.
Metody zkoušení obilovin a mlýnských výrobků.
Uživatelské charakteristiky mlýnských výrobků + nástroje jejich regulace.
Technik řízení výroby – středoškolsky nebo vysokoškolsky vzdělaní pracovníci v oboru, kteří řídí výrobní provozovny a regulují technologické parametry výrobků – v počtu 54 pracovníků, kteří vytvoří 5 vzdělávacích skupin.
Celkem 6 dnů školení á 2 dny na každé téma navrženého modulu:
Obiloviny a jejich kvalita.
Technologie pro čištění a přípravu obilovin před mlýnským zpracováním.
Technologie mlýnského zpracování a hodnocení efektivnosti technologických procesů.
Stroje na balení mlýnských výrobků.
Technolog – středoškolsky nebo vysokoškolsky vzdělaní pracovníci v oboru, kteří navrhují a vyvíjejí mlýnské výrobky, rozhodují o regulacích technologických procesů v provozu, a zpracovávají dokumentace výrobků – v počtu 12 pracovníků, kteří vytvoří 1vzdělávací skupinu.
Celkem 6 dnů školení á 2 dny na každé téma navrženého modulu:
Mikrobiologická a chemická nebezpečí v mlýnském provozu a technologické procesy k jejich snížení.
Požadavky na systémy řízení bezpečnosti mlýnských výrobků.
Uživatelské charakteristiky mlýnských výrobků + nástroje jejich regulace.
Mechanici a opraváři strojů a zařízení v mlýnském provozu – středoškolsky vzdělaní pracovníci v oborech strojnictví nebo elektrotechnika, kteří získají znalosti o terminologii v oblasti strojů a zařízení ve mlýnech – v počtu 20 pracovníků, kteří vytvoří 2 vzdělávací skupiny.
Celkem 6 dnů školení á 2 dny na každé téma navrženého modulu:
Inovace konstrukcí strojů na čištění a přípravu zrna před mlýnským zpracováním.
Inovace konstrukcí mlýnských a prosévacích strojů.
Řídící systémy a prvky automatizace.
Obsluha strojů a linek na výrobu mouky – nekvalifikovaní pracovníci v mlýnském oboru, kteří získají základní znalosti v oboru – v počtu 50 pracovníků, kteří vytvoří 5vzdělávacích skupin.
Celkem 6 dnů školení á 2 dny na každé téma navrženého modulu:
Technologie čištění obilí, mletí a míchání.
Stroje a zařízení v čistírně a ve mlýně.
Stroje a zařízení pro míchání, balení a pytlování.
Účastníci projektu se mohou přihlásit přes Svaz průmyslových mlýnů na telefon 602 152 120, nebo e-mail: filip-pavel@tiscali.cz. Manažerem projektu je Pavel Filip.
Rekvalifikace a zkoušky ověřující dosažení odborné způsobilosti
Svaz průmyslových mlýnů ČR pořádá kurzy s možností složení zkoušky profesní kvalifikace dle zákona č. 179/2006 Sb. a §5 vyhlášky č. 208/2007 Sb. Tyto činnosti vykonává pod autorizovanou osobou Hospodářskou komorou ČR.
Pro získání osvědčení k základním znalostem v případě, že uchazeč již má praxi a určité zkušenosti s mlýnskou výrobou, je kurz třídenní a praxe je dohodnuta s podnikem, kde pracuje. Ke zkoušce v tomto případě přinese jednoduchou práci se vztahem k technologii mlýna, kterou při zkoušce vysvětluje. Pokud ale nemá žádné zkušenosti, kurz je na 6 dnů a praxe minimálně měsíční. Pokročilé znalosti na úrovni technika, který řídí a rozhoduje o regulaci parametrů mlýnských procesů, je kurz na tři týdny a praxe rovněž minimálně tři týdny. Zájemci se mohou přihlásit přes Svaz průmyslových mlýnů na telefon 602 152 120, nebo e-mail: filip-pavel@tiscali.cz.
Přehled profesních kvalifikací v oboru mlynář:
- Obsluha mlýnských strojů (29-038-H)
- Obsluha zařízení sil (29-039-H)
- Skladování, balení a expedice mlýnských výrobků (29-40-H)
- Technik mlýnské laboratoře (29-084-M)
- Technik pro řízení mlýnské výroby (29-087-M)
- Technolog mlýnské výroby (29-083-M)
Obsluha mlýnských strojů (29-038-H)
Obsluha a monitorování mlýnské výroby, technologických zařízení a kontrola parametrů výrobního procesu:
- a) Vysvětlit technologický postup čištění obilí před mletím na konkrétní lince.
- b) Vysvětlit technologický postup mlýnského zpracování na konkrétní lince.
- c) Obecně vysvětlit základní principy technologického postupu mletí a třídění.
- d) Vysvětlit základní parametry kvality a zdravotní nezávadnosti mlýnských výrobků na předložených vzorcích a obrazových podkladech.
- e) Popsat základní požadavky na chemickou a mikrobiologickou kvalitu mlýnských výrobků.
f) Předvést obsluhu konkrétní výrobní linky na PC nebo na ovládacím panelu.
Odběr vzorků při zpracování mlýnských výrobků a smyslové posuzování jejich kvality
- a) Odebrat určený provozní vzorek meziproduktu a výrobku z výrobního zařízení.
- b) Smyslově posoudit vzorek (vzhled, barva, pach, chuť), provést pekarizací zkoušku a její vyhodnocení.
Provádění kontroly vlhkosti a zdravotní nezávadnosti mlýnských výrobků
- a) Provést jednoduchou analýzu zrna a určeného výrobku na NIR analyzátoru.
- b) Vyhodnotit výsledek zkoušky a provést záznam do předloženého formuláře.
Provádění běžné údržby a drobných oprav mlýnských strojů a zařízení v mlýnech
- a) Předvést výměnu síta v rovinném vysévači.
- b) Předvést určenou drobnou opravu mlýnského stroje.
- c) Vysvětlit funkci a konstrukci určeného stroje nebo zařízení (např.: mechanické dopravníky, pneumatická doprava, ventilátory, filtry, mlecí stroje, vysévače, stroje na čištění zrna).
Zabezpečování ovládacích opatření v systému řízení kvality a bezpečnosti potravin a krmiv na kritických a kontrolních bodech v mlýnech
- a) Obecně vysvětlit kritické kontrolní body v mlýnském zpracování, způsob jejich monitorování a ovládání.
- b) Vysvětlit systém řízení vlhkosti surovin, meziproduktů a výrobků ve mlýnech.
- c) Vysvětlit parametry a podmínky skladování mlýnských výrobků.
Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v mlýnském provozu
- a) Vysvětlit postupy sanitace v mlýnském provozu, provést čištění strojního a technologického vybavení určeného stroje nebo zařízení.
- b) Používat předepsaný pracovní oděv a ochranné pomůcky.
- c) Předvést postup mytí a dezinfekce rukou.
Dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin v mlýnském provozu
- a) Uvést specifická bezpečnostní rizika související se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě mlýnských výrobků na určeném stroji.
Obsluha zařízení sil (29-039-H)
Obsluha příjmových, čistících a expedičních linek sil nebo linek na posklizňové čištění zrnin
- a) Vysvětlit technologický postup příjmu, expedice a čištění zrnin na konkrétním sile nebo posklizňové lince.
- b) Vysvětlit základní parametry kvality a zdravotní nezávadnosti zrnin (obsah fyzikálních příměsí a nečistot, vlhkost, přítomnost škůdců a plísní; vysvětlení na předložených vzorcích a obrazových podkladech).
- c) Popsat základní požadavky na chemickou a mikrobiologickou kvalitu zrnin.
- d) Předvést obsluhu konkrétní výrobní linky na PC nebo ovládacím panelu.
Obsluha sušárny a zařízení aktivního větrání skladovaných produktů
- a) Vysvětlit technologický postup sušení zrnin a obsluhu sušárny na konkrétní lince.
- b) Obecně vysvětlit principy aktivního větrání skladovaných zrnin.
Odběr vzorků přijímaných a expedovaných zrnin
- a) Odebrat vzorek přijímaného produktu.
- b) Odebrat vzorek z mezioperační kontroly.
Provádění kontroly vlhkosti a zdravotní nezávadnosti zrnin
- a) Provést jednoduchou analýzu zrna na NIR analyzátoru nebo na vlhkoměru.
- b) Smyslově posoudit vzorek (vzhled, barva, pach, přítomnost škůdců).
- c) Vyhodnotit výsledek zkoušky a provést záznam do předloženého formuláře.
Provádění běžné údržby a drobných oprav strojů a zařízení sil a posklizňových linek v silech
- a) Předvést výměnu síta na čističce.
- b) Předvést určenou drobnou opravu čističky.
- c) Vysvětlit a částečně předvést postup výměny a napínání kurty korečkového elevátoru.
- d) Vysvětlit funkci a konstrukci určeného stroje nebo zařízení (např.: mechanické dopravníky, pneumatická doprava, ventilátory, filtry, sušárna, stroje na čištění zrna).
Zabezpečování ovládacích opatření v systému řízení kvality a bezpečnosti potravin nebo krmiv na kritických a kontrolních bodech v silech
- a) Obecně vysvětlit kritické kontrolní body v provozech sil a skladů, způsob jejich monitorování a ovládání.
- b) Vysvětlit systém řízení vlhkosti produktů v silech a skladech, včetně procesu sušení zrnin a nebezpečí kontaminace zrna při sušení.
- c) Vysvětlit parametry a podmínky skladování rostlinných produktů v silech a skladech, měření a monitorování teplot.
Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v provozech sil a skladů
- a) Vysvětlit postupy sanitace v provozech sila a skladů, provést čištění strojního a technologického vybavení určeného stroje nebo zařízení.
- b) Vysvětlit nebezpečí pro zrniny, které vzniká při používání pesticidů (při výskytu živých škůdců nebo při konzervaci proti vlivům vlhkosti).
- c) Používat předepsaný pracovní oděv a ochranné pomůcky.
- d) Předvést postup mytí a dezinfekce rukou.
Dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin a krmiv v provozech obilních sil a skladů
- a) Uvést specifická bezpečnostní rizika související se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při skladování a posklizňovém ošetření obilovin, luskovin a olejnin na určeném stroji.
Skladování, balení a expedice mlýnských výrobků (29-40-H)
Obsluha a monitorování linek na míchání mouky, skladování a balení mlýnských výrobků a dávkování zlepšovacích přípravků
- a) Vysvětlit technologický postup míchání a skladování mlýnských výrobků na konkrétní lince.
- b) Vysvětlit technologický postup dávkování a míchání zlepšovacích přípravků do mlýnských výrobků na konkrétní lince.
- c) Obecně vysvětlit hygienická nebezpečí, která představují proces dávkování a míchání zlepšovacích prostředků.
- d) Vysvětlit základní parametry kvality a zdravotní nezávadnosti mlýnských výrobků na předložených vzorcích a obrazových podkladech.
- e) Popsat základní požadavky na chemickou a mikrobiologickou kvalitu mlýnských výrobků.
- f) Předvést obsluhu konkrétní výrobní linky na PC.
Odběr vzorků mlýnských výrobků a smyslové posuzování jejich kvality a zdravotní nezávadnosti
- a) Odebrat určený provozní vzorek výrobku z výrobního zařízení – v provozním souboru skladování, balení a expedice.
- b) Smyslově posoudit vzorek (vzhled, barva, pach, chuť).
Provádění kontroly vlhkosti a zdravotní nezávadnosti mlýnských výrobků
- a) Provést jednoduchou analýzu určeného výrobku na NIR analyzátoru.
- b) Vyhodnotit výsledek zkoušky a provést záznam do předloženého formuláře.
- c) Popsat uživatelské vlastnosti mouky.
Provádění běžné údržby a drobných oprav strojů a zařízení ve skladech mlýnských výrobků
- a) Předvést výměnu obalového materiálu na balicím stroji.
- b) Předvést určenou drobnou opravu mechanického dopravníku.
- c) Vysvětlit funkci a konstrukci určeného stroje nebo zařízení (např.: mechanické dopravníky, pneumatická doprava, ventilátory, filtry, pytlovací a balící stroje, manipulační technika).
Balení a označování mlýnských výrobků
- a) Vysvětlit požadavky na značení potravin, vysvětlit obecné požadavky na obalové materiály a na materiály v přímém styku s potravinami, požadavky na skladování a ochranu obalů.
Zabezpečování ovládacích opatření v systému řízení kvality a bezpečnosti potravin na kritických a kontrolních bodech ve skladech mlýnských výrobků
- a) Obecně vysvětlit kritické kontrolní body při skladování, balení a expedování mlýnských výrobků, způsob jejich monitorování a ovládání.
- b) Vysvětlit systém čištění a kontroly čistoty speciálních přepravníků na volně ložené mlýnské výrobky.
- c) Vysvětlit parametry a podmínky skladování mlýnských výrobků.
Dodržování sanitačních postupů, provádění hygienicko-sanitační činnosti v mlýnském provozu
- a) Vysvětlit postupy sanitace v mlýnském provozu, provést čištění strojního a technologického vybavení určeného stroje nebo zařízení.
- b) Používat předepsaný pracovní oděv a ochranné pomůcky.
- c) Předvést postup mytí a dezinfekce rukou.
Dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin v mlýnském provozu
- a) Uvést specifická bezpečnostní rizika související se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě a skladování mlýnských výrobků na určeném stroji.
Technik mlýnské laboratoře (29-084-M)
Provádění laboratorních zkoušek surovin, meziproduktů a výrobků v mlýnské výrobě
- a) Vysvětlit právními předpisy stanovené parametry kvality a zdravotní nezávadnosti surovin a výrobků v mlýnské výrobě (nebezpečí fyzikální, chemické a biologické kontaminace) na předloženém 1 vzorku pšenice a 1 vzorku hladké mouky a 2 příkladech kontaminací z praxe.
- b) Navážit vzorek pšenice a vzorek mouky pro provedení analýz podle stanovených kontrolních postupů a laboratorních metod podle platných právních předpisů a technických norem.
- c) Provést smyslové posouzení předloženého vzorku suroviny, dále navážit potřebné množství vzorku a provést stanovení vlhkosti, příměsí a nečistot podle platných právních předpisů a technických norem.
- d) Provést smyslové hodnocení předloženého výrobku a stanovení kvalitativních parametrů na NIR analyzátoru podle interního postupu.
- e) Provést zkoušku na vybraném reologickém přístroji podle interního postupu.
- f) Nápravná opatření v případě nedodržení CCP (kritických kontrolních bodů) v parametrech vlhkost a zaznamenat je do provozní dokumentace.
- g) Vyhodnotit naměřená data z provedených analýz surovin a výrobků podle stanovených kritérií kvality a zdravotní nezávadnosti.
- h) Pořídit záznam naměřených dat do připraveného formuláře.
Odběr a archivace vzorků v mlýnské výrobě
- a) Vysvětlit metodiku vzorkování surovin a výrobků podle platných technických norem.
- b) Vysvětlit zásady při archivaci vzorků výrobních šarží surovin, meziproduktů a výrobků.
- c) Připravit a označit posuzovaný vzorek pšenice pro uložení do archivu.
Ověřování měřidel a používaných metod zkoušení v mlýnské laboratoři
- a) Popsat měřidla v dané mlýnské laboratoři z hlediska jejich ověřování a kalibrace podle platných právních předpisů, včetně kruhových testů podle doporučení výrobce přístroje.
- b) Provést ověření vlhkosti vzorku stanovené na vlhkoměru referenční metodou.
Ověřování účinnosti sanitace a provozní hygieny v mlýnské výrobě
- a) Vyjmenovat místa v mlýnské výrobě vzhledem k mikrobiologické kontaminaci výrobku, kde je vhodné ověřovat účinnost sanitace kontrolními stěry.
- b) Odebrat vzorek stěru pro mikrobiologické vyšetření podle předloženého postupu.
- c) Popsat místa a způsob odběru vzorku pitné vody.
Dodržování zásad BOZP a PO v mlýnské laboratoři
- a) Zkontrolovat dodržování BOZP a PO v laboratoři, kde probíhá zkouška.
- b) Vysvětlit nebezpečí a postupy práce s nebezpečnými chemickými látkami (žíravinami) a jinými nebezpečnými materiály podle předložených bezpečnostních listů.
- c) Uvést zásady používání ochranného pracovního oděvu a ochranných pracovních prostředků pro pobyt v laboratoři i v mlýnském provozu.
Spolupráce při vytváření a udržování systému řízení kvality a bezpečnosti potravin v mlýnské provozovně
- a) Popsat kontrolní a kritické kontrolní body v mlýnském provozu a spolupráci při jejich stanovení.
- b) Popsat součinnost při zavádění nového výrobku a jeho výstupní dokumentaci.
- c) Popsat fungování systému rychlého varování a povinnosti při stahování výrobku z trhu.
- d) Na předložené příkladové studii, kde je uvedena část technologického procesu mlýna, popsat výrobní diagram a do uvedených tabulek popsat analýzu nebezpečí, stanovit kritické kontrolní body a kontrolní body, ovládací a nápravná opatření pro tyto identifikované body.
Technik pro řízení mlýnské výroby (29-087-M)
Řízení výroby a provozu v mlýně
- a) Popsat předložené schéma výrobní linky v mlýně pro daný sortiment výrobků a základní principy technologického postupu.
- b) Zajistit uvedení linky do provozu (z PC nebo řídicího panelu).
- c) Provést vizuální kontrolu funkčnosti výrobní linky a seřízení jednotlivých strojů a zařízení linky.
- d) Ukončit provoz linky.
Plánování a organizování výrobních činností a řízení podřízených pracovníků v mlýnské výrobě
- a) Zajistit rozmístění obsluhy na příslušná pracoviště, vymezit jí pracovní činnosti a udělit pokyny; provést zaškolení pracovníka na jedné z pracovních pozic.
- b) Navrhnout směs na zámel při použití stanovených kvalitativních parametrů zpracovávaných zrnin.
- c) Určit příslušný obalový materiál pro daný druh výrobku, vysvětlit požadavky pro jeho schválení (z hlediska bezpečnosti potravin a zkontrolovat jeho značení v souladu s platnou legislativou.
- d) Zkontrolovat průběh provozu výrobních linek.
Sledování a regulace technologických procesů a parametrů surovin a výrobků v mlýnské výrobě
- a) Vysvětlit základní parametry kvality a zdravotní nezávadnosti v mlýnské výrobě (zamezení nebezpečí fyzikální, chemické a biologické kontaminace, řízení alergenů, zpětná sledovatelnost výrobku) na předložených vzorcích a obrazových příkladech.
- b) Provést smyslové posouzení předloženého vzorku suroviny, dále navážit potřebné množství vzorku a provést stanovení vlhkosti, příměsí a nečistot.
- c) Provést smyslové hodnocení předloženého výrobku a stanovení kvalitativních parametrů na NIR analyzátoru a stanovení čísla poklesu mlýnských výrobků na předloženém přístroji.
- d) Nastavit režim kondicionování v souladu s výrobní dokumentací a stanovenými parametry (zadaná vlhkost obilí na zámel a výkon linky, vypočítat potřebné doplnění vody, stanovit dobu odležení, popsat opatření při překročení mezní vlhkosti výrobků na výstupu ze mlýna).
- e) Navrhnout nápravná opatření v technologickém postupu v zadaném případě nedodržení CCP (kritických kontrolních bodů) a CP (kontrolních bodů) a zaznamenat je do výrobní dokumentace.
- f) Navrhnout nápravná opatření v případě nesplnění požadovaných technologických kritérií.
Využívání surovin, energií a pracovních sil v mlýnské výrobě
- a) Zkontrolovat chod dané linky v mlýně z hlediska spotřeby energie, vysvětlit možnosti snižování spotřeby nebo ztrát energie.
- b) Vyhodnotit hmotnostní bilanci surovin a výtěžnost jedlých výrobků – na daném příkladu v mlýnské výrobě.
- c) Vyhodnotit spotřebu práce u dané linky.
Vedení provozní dokumentace a personálních podkladů v mlýnské výrobě
- a) Zajistit vedení provozních výkazů, spotřeby surovin, přídatných látek a obalů a evidenci výrobků.
- b) Zajistit vedení evidence o provozu výrobních linek.
- c) Zpracovat podklady pro odměňování pracovníků (včetně osobního hodnocení), provést další personální agendu (propustky, dovolenky), vedení přesčasů apod.
- d) Provést záznam CCP a CP provozované výrobní linky v mlýnské výrobě.
Zajišťování sanitace a provozní hygieny v mlýnské výrobě
- a) Vyjmenovat sanitační postupy dané výroby, vést dokumentaci o sanitaci.
- b) Uvést hlavní zásady správné hygienické praxe pro danou výrobu.
- c) Uvést hlavní zásady správné výrobní praxe pro danou výrobu.
- d) Předvést sanitaci mlecí válcovací stolice.
Dodržování zásad BOZP a PO v mlýnské výrobě
- a) Zkontrolovat dodržování BOZP a PO na daném pracovišti.
- b) Vysvětlit nebezpečí požáru a výbuchu hořlavých prachů a preventivní opatření k jejich zamezení.
- c) Vyjmenovat požadavky na školení pracovníků o zásadách BOZP a PO, uvést možná bezpečnostní rizika obsluhy na výrobních linkách mlýnského provozu a četnost školení pracovníků; vysvětlit vedení evidence o provedeném školení pracovníků provozu.
- d) Uvést zásady používání ochranného pracovního oděvu a ochranných pracovních prostředků.
Technolog mlýnské výroby (29-083-M)
Řízení technologických postupů v mlýnské výrobě
- a) Uvést základní cíle a principy přípravy obilí před mlýnským zpracováním, nakreslit a vysvětlit dílčí část technologického schématu a zadávání parametrů kondiciování zrna.
- b) Uvést základní cíle a principy mlýnského zpracování, nakreslit a vysvětlit dílčí část technologického schématu řízení toku produktů různých granulací a různé kvality a zadávání parametrů obsluze pro regulaci vlastností výrobku.
- c) Vysvětlit požadavky na skladování surovin a mlýnských výrobků.
Stanovování technologických procesů a parametrů surovin a výrobků v mlýnské výrobě
- a) Vysvětlit základní parametry kvality a zdravotní nezávadnosti v mlýnské výrobě (zamezení nebezpečí fyzikální, chemické a biologické kontaminace, řízení alergenů, zpětná sledovatelnost výrobku) na předložených vzorcích a obrazových příkladech.
- b) Provést smyslové posouzení předloženého vzorku suroviny, dále navážit potřebné množství vzorku a provést stanovení vlhkosti, příměsí a nečistot.
- c) Provést stanovení kvalitativních parametrů výrobku na NIR analyzátoru.
- d) Nastavit režim kondicionování v souladu s výrobní dokumentací a stanovenými parametry (zadaná vlhkost obilí na zámel a výkon linky), vypočítat potřebné doplnění vody, stanovit dobu odležení obilí, popsat opatření při překročení mezní vlhkosti výrobků na výstupu ze mlýna.
- e) Navrhnout nápravná opatření v technologickém postupu v zadaném případě nedodržení CCP (kritických kontrolních bodů) a CP (kontrolních bodů) a zaznamenat je do výrobní dokumentace.
- f) Navrhnout nápravná opatření v případě nesplnění požadovaných technologických kritérií.
Navrhování sanitačních a výrobních postupů v mlýnské výrobě
- a) Identifikovat nebezpečí v hygieně provozu mlýna a navrhnout sanitační postupy, případně hygienické zóny.
- b) Uvést hlavní zásady správné hygienické praxe pro danou výrobu.
- c) Uvést hlavní zásady správné výrobní praxe pro danou výrobu.
Analýza technologických a provozních dat mlýnské výroby
- a) Navrhnout kontrolní body pro zjišťování technologických a provozních dat
mlýnské výroby.
- b) Na základě předložených dat (příkladová studie) provést jejich analýzu a navrhnout potřebná regulační opatření.
- c) Vyhodnotit výsledky efektivnosti mlecího procesu podle výtěžnosti jednotlivých výrobků – příkladová studie – a vysvětlit postup práce s popelovým diagramem.
- d) Popsat metody regulace uživatelských charakteristik mlýnských výrobků.
- e) Na základě předložených grafů z reologických přístrojů (příkladová studie) navrhnout potřebná regulační opatření s využitím potravinářských aditiv.
Využívání metodiky analýzy nebezpečí na kritických kontrolních bodech (HACCP) při řízení kvality a bezpečnosti potravin v mlýnské výrobě
- a) Vysvětlit základní metodiku analýzy nebezpečí a stanovení kritických kontrolních bodů a kontrolních bodů a jejich řízení.
- b) Na předložené příkladové studii, kde je uvedena část technologického procesu mlýna, doplnit výrobní diagram a do uvedených tabulek popsat analýzu nebezpečí, stanovit kritické kontrolní body a kontrolní body, ovládací a nápravná opatření pro tyto identifikované body.
- c) Popsat postup při zavádění nového výrobku a uvést obsah výstupní dokumentace nového výrobku.
- d) Popsat systém rychlého varování a stahování výrobku z trhu.
Používání potravinářských aditiv v mlýnské výrobě
- a) Vyjmenovat druhy potravinářských aditiv, které se používají k regulaci parametrů mlýnských výrobků.
- b) Navrhnout použití potravinářských aditiv pro zadaný výrobek podle předloženého grafu z přístroje pro analýzu reologických vlastností mouky.
Dodržování zásad BOZP a PO v mlýnské výrobě
- a) Zkontrolovat dodržování BOZP a PO na daném pracovišti.
- b) Vysvětlit nebezpečí požáru a výbuchu hořlavých prachů a preventivní opatření k jejich zamezení.
- c) Vyjmenovat požadavky na školení pracovníků o zásadách BOZP a PO, uvést možná bezpečnostní rizika obsluhy na výrobních linkách mlýnského provozu a četnost školení pracovníků; vysvětlit vedení evidence o provedeném školení pracovníků provozu.
- d) Uvést zásady používání ochranného pracovního oděvu a ochranných pracovních prostředků.
Technik pro řízení výroby těstovin (kód: 29-086-M)
Řízení výroby a provozu v těstárně
- a) Popsat předložené schéma výrobní linky pro daný sortiment výrobků těstovin a vysvětlit základní principy technologického postupu.
- b) Uvést těstárenskou linku do provozu (z PC nebo řídicího panelu).
- c) Provést vizuální kontrolu funkčnosti výrobní linky a seřízení jednotlivých strojů a zařízení těstárenské linky.
- d) Ukončit provoz linky.
Plánování a organizování výrobních činností a řízení podřízených pracovníků ve výrobě těstovin
- a) Zajistit rozmístění obsluhy na příslušná pracoviště, vymezit jí pracovní činnosti a udělit pokyny; provést zaškolení pracovníka na jedné z pracovních pozic.
- b) Vypočítat spotřebu jednotlivých surovin pro dané množství výroby zadaného vícesložkového výrobku a dané receptury.
- c) Určit příslušný obalový materiál pro daný druh výrobku, vysvětlit požadavky pro jeho schválení (z hlediska bezpečnosti potravin) a zkontrolovat jeho značení v souladu s platnou legislativou.
- d) Zkontrolovat kontrolní body určené výrobní linky.
Sledování a regulace technologických procesů a parametrů surovin a výrobků ve výrobě těstovin
- a) Vysvětlit základní parametry kvality a zdravotní nezávadnosti surovin, přísad, meziproduktů a hotových výrobků při výrobě těstovin (zamezení nebezpečí fyzikální, chemické a biologické kontaminace, řízení alergenů, zpětná sledovatelnost výrobku) na předložených vzorcích a obrazových příkladech.
- b) Provést smyslové posouzení předloženého vzorku suroviny.
- c) Provést smyslové hodnocení předloženého výrobku.
- d) Nastavit režim sušení těstovin v souladu s výrobní dokumentací a stanovenými parametry.
- e) Navrhnout nápravná opatření v technologickém postupu v zadaném případě nedodržení CCP (kritických kontrolních bodů) a CP (kontrolních bodů) a zaznamenat je do výrobní dokumentace.
- f) Navrhnout nápravná opatření v případě nesplnění požadovaných technologických kritérií.
Využívání surovin, energií a pracovních sil ve výrobě těstovin
- a) Zkontrolovat chod dané těstárenské linky z hlediska spotřeby energie, vysvětlit možnosti snižování spotřeby nebo ztrát energie.
- b) Vyhodnotit hmotnostní bilanci surovin a výtěžnost výrobků – na daném příkladu.
- c) Vyhodnotit spotřebu práce (určit počet pracovníků) u dané těstárenské linky. Vedení provozní dokumentace a personálních podkladů k potravinářské výrobě.
- a) Zaznamenat do provozních výkazů spotřebu surovin, přídatných látek a obalů a objem výroby.
- b) Zajistit vedení evidence o provozu výrobních linek.
- c) Zpracovat podklady pro odměňování pracovníků (včetně osobního hodnocení), provést další personální agendu (propustky, dovolenky), vedení přesčasů apod.
- d) Provést záznamy systému kvality a bezpečnosti potravin (CCP a CP) do provozních výkazů.
Zajišťování sanitace a provozní hygieny ve výrobě těstovin
- a) Vyjmenovat sanitační postupy dané výroby, vysvětlit vedení dokumentace o sanitaci.
- b) Uvést hlavní zásady správné hygienické praxe pro danou výrobu těstovin.
- c) Uvést hlavní zásady správné výrobní praxe pro danou výrobu.
- d) Provést, vysvětlit a zaznamenat čištění a sanitaci těstárenského lisu do dokumentace o sanitaci.
Dodržování zásad BOZP a PO ve výrobě těstovin
- a) Vysvětlit nebezpečí požáru a výbuchu hořlavých prachů a uvést preventivní opatření k jejich zamezení.
- b) Uvést zásady používání ochranného pracovního oděvu a ochranných pracovních prostředků.
- c) Vyjmenovat požadavky na školení pracovníků o zásadách BOZP a PO, uvést možná bezpečnostní rizika obsluhy na výrobních linkách provozu těstárny a četnost školení pracovníků; vysvětlit vedení evidence o provedeném školení pracovníků provozu.
- d) Zkontrolovat dodržování BOZP a PO na daném pracovišti.
Péče o hmotný investiční majetek na svěřeném úseku výroby těstovin
- a) Vysvětlit systém plánování preventivní údržby strojů a zařízení a technických revizí vyhrazených technických zařízení.
- b) Popsat konstrukci a požadovanou běžnou údržbu těstárenského lisu včetně způsobu jeho čištění po údržbě a vyměnit jeho matrici.
- c) Zaznamenat provedenou údržbu těstárenského lisu do určeného formuláře.
- d) Vyjmenovat zařízení na dané lince, která podléhají pravidelným technickým revizím.